Kontaktlencse vizsgálat folyamata

Igen hasonló a látásvizsgálatéhoz. A korrekciós értékek meghatározása előtt az optometrista tisztázza a pácienssel annak elképzeléseit. Milyen gyakoriságú lenne a lencsehasználat, miért lencse, mihez használná azt, van-e már szemüvege? Ezek után réslámpával folytatódik a vizsgálat, ahol a szem elülső felületét analizáljuk. Ezen a ponton derül ki, hogy nincs-e esetleg akadálya a kontaktlencse illesztésének és viselésének, valamint megállapításra kerül, hogy van-e elég könnye, vagy indokolt-e annak pótlása műkönnyel. Amennyiben nincs komplikáció és mindent rendben talál az optometrista, meghatározza a páciens számára megfelelő korrekciós kontaktlencsét, felhelyezi azt, majd 30-40 perc elteltével következik az ellenőrzés, éles-e a lencsével történő látás. Az illeszkedés és mozgás ellenőrzése réslámpa segítségével történik. Amennyiben minden megfelelő, az optometrista megtanítja a pácienst a lencse szakszerű felhelyezésére valamint ápolására, illetve hasznos tanácsokkal látja el a viselést illetően.

kontaktlencse illesztés - kontakt lencse

A kontaktlencse vizsgálat legalább másfél órát vesz igénybe. A lencse illesztés betanulásához kérjük smink nélkül, rövidre vágott körmökkel érkezzenek.

Tartunk egy kontroll vizsgálatot is egy hét múlva, ahol a páciens addigi tapasztalatairól számol be, míg az optometrista ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Ez a folyamat csupán 15 percet vesz igénybe. Kérjük leendő ügyfeleinket, hogy erre a vizsgálatra már meglévő lencséjükben érkezzenek.

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a lencsehasználat nem helyettesíti magát a szemüveget. Minden esetben indokolt egy szemüveg megléte, hisz a lencse használata folyamán – bár számos helyzetben nagyban megkönnyíti az ember életét (például sportolás során – külső tényezők hatására száradhat a szem. Ugyan a műkönny alkalmazása sokat segíthet – mégis határozottan javasoljuk minden kontaktlencsére váltó vendégünknek, hogy meglévő szemüvegét tartsa meg, vagy annak hiányában készíttessen egyet.